Treviso, grad vode i umjetnosti

Arcade

Treviso je smješten na ušću dviju alpskih rijeka, Sile i Botenige. Na samo 30 km od Venecije, iz koje se brodom može doći, ovaj grad je još od 15.tog stoljeća poznat kao mjesto za odmor i uživanje bogatih stanovnika Venecije.

Profinjeni gradić pun simpatičnih mostova i kanala, Treviso oduševljava prelijepim kućama čiji balkoni gledaju na brojne kanale, crkvenim tornjevima i brojnim kafićima. I pored mnogo znamentosti, Treviso je zapravo grad u kojem treba udahnuti onaj pravi talijanski duh. Mi smo dane provodili pokušavajući živjeti talijanski život, hedonistički, kao i lokalci.

Piazza dei Signori

Doručak na Piazza dei Signori, kava u Camelia Bakery i tiramisu na sunčanom trgu uz pogled na modno usklađene Talijane i vrhunske butike visoke mode, šetnja do fish marketa koji se nalazi u samom centru grada, predah za poznati prosecco koji je i obilježio ovu regiju.

Camelia Bakery

Usput smo obišli i sve nezaobilazne znamenitosti: Piazza dei Signori, sa zgradom Palazzo di Podesta, crkva San Nicolo, Katedrala Duomo koja je posvećena Svetom Petru, Piazza Rinaldi, Ponte di Pria (kameni most na ušću Canal Grande i kanala Buranelli), Danteov spomenik kao i poznati spomenik poprsju iz kojeg je nekad teklo bijelo i crno vino.

Fontana delle tette

Istražujući zanimljivosti Trevisa, svakako je interesantna Prosecco tura u regiji Veneto (Strada del Prosecco). Apsolutno je impresivan doživljaj obilaska obližnjih vinograda i kamenih seoca koji su se smjestili na proplancima. Radi se o najstarijoj talijanskoj vinskoj ruti po regiji gdje se proizvodi najbolji “prosecco” na svijetu. Upravo se ovdje proizvede 60% ukupne svjetske proizvodnje ove vrste vina.

Treviso

Ukoliko se želite odmoriti van grada Trevisa, definitivno je preporuka mjestašce Arcade. Svega 10 km od Trevisa, smjestilo se mjesto, sa svojih 4000 stanovnika, u kojem će vam sve biti nadohvat ruke, a posebno uređeni vrtovi i polja makova dat će vam dodatnu dozu opuštanja i stapanja s prirodom. Hotel Relais Barco Zonca ugostit će vas svojom gostoljubivošću, a smjestio se tik do istoimene vile uređene u francuskom stilu. Dane možete provoditi u uređenim zelenim labirintima dvorišta, koje upotpunjuju drvca limuna i topole koje ga okružuju. Tik do hotela, u zgradi iz 17-stog stoljeća, smjestila se i pizzeria Al Ciaro de Luna (Pod mjesečinom) koja odiše posebnim šarmom i pomno uređenim interijerom i eksterijerom, a pizza je više nego savršena.

Arcade

Kažu da je Treviso grad umjetnosti i vode, ja bih dodala još da je šarmantni gradić kojeg okružuje čarobna priroda. Još uvijek nije uključen u velikim turističkim turama pa iskoristite ovu talijansku ekskluzivu dok ga još grupe turista nisu zaposjele.

Arcade